Zobacz wszystkie aktualności
26.08.2016

Stanowisko Teatru Ludowego w sprawie Teatru Polskiego we Wrocławiu.

...

Stanowisko Teatru Ludowego w sprawie Teatru Polskiego we Wrocławiu.

Apel do publiczności Teatru Polskiego we Wrocławiu

Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele,

Teatr Polski we Wrocławiu przeżywa najtrudniejszy moment w swojej historii. Minister Kultury (PiS) z pomocą Zarządu Województwa Dolnośląskiego (formalnie w opozycji do PiS: PSL, Klub Rafała Dutkiewicza, Platforma Obywatelska i Marszałek, który opuścił PO) zdecydował o zniszczeniu dotychczasowego profilu artystycznego Teatr Polskiego w akcie zemsty za spektakl Śmierć i dziewczyna. Wszyscy wymienieni są zdecydowani powierzyć funkcję dyrektora osobie bez istotnych osiągnięć artystycznych, osobie, którą sąd w Warszawie uznał za winną przekroczenia swych uprawnień w zarządzaniu finansami publicznymi. Prosimy, wspomóżcie nas w naszej walce o wolność uprawiania sztuki teatru.

Prosimy, przesyłajcie Wasze poparcie na następujące adresy (Minister Kultury, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, kancelaria Prezydenta Wrocławia oraz wicemarszałek odpowiedzialny za kulturę):

minister@mkidn.gov.pl
umwd@dolnyslask.pl
kancelaria.prezydenta@um.wroc.pl
tadeusz.samborski@umwd.pl

Zespół Artystyczny Teatru Polskiego we Wrocławiu

Popularne

22.06.2020

DRUGA RECENZJA SOLARIS

Zobacz zdjęcia z premiery i przeczytaj relację na Instagram..

22.06.2020

PIERWSZA RECENZJA SOLARIS

„Człowiek wyruszył na spotkanie innych światów, innych cywilizacji, nie poznawszy do końca własnych zakamarków, ślepych dróg, studni, zabarykadowanych, ciemnych drzwi". – pisze Stanisław Lem w swojej najpopularniejszej powieści – „Solaris".

15.06.2020

KONKURS! WYGRAJ BILETY NA SPEKTAKL!

Do porannej kawy polecamy - KONKURS organizowany przez Muzeum Teatralne / Muzeum Krakowa.